Lubię gotować

Szybka. Smaczna. Zdrowa 


SAŁATKA Z MAKARONEM




CZAS PRZYGOTOWANIA:  Ok. 30 min
RODZAJ MAKARONU:   PENNE
               

Składniki:

  • makaron
  • kukurydza 1 puszka
  • ogórek świeży 1 sztuka
  • wędlina drobiowa 10 dag
  • łyżka majonezu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

- Makaron ugotować i ostudzić. Wędlinę i  ogórka pokroić w drobną kostkę. Posiekane  składniki wrzucić do makaronu. Następnie  dodać odsączoną kukurydzę.


- Wymieszać, dodać majonez, sól i pieprz do  smaku. Tak przygotowaną sałatkę schłodzić w  lodówce.

- Wyłożyć do szklanego naczynia, byście mogli z   radością oglądać efekt swojej pracy podczas posiłku.

SMACZNEGO !!!

.......................................................

GOFRY lekkie i chrupiące 

Przepyszne !!!



Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej 450
  • 2 szklanki mleka 2%
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • DODATKOWO
  • cukier puder do posypania
  • owoce
  • bita śmietana 

WYKONANIE 

Wszystkie składniki ciasta ( oprócz białek) umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładka masę. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten. Rozgrzewamy gofrownicę. Białka ubijamy na sztywna piane w osobnej misce i delikatnie, przy pomocy łyżki,  łączymy z ciastem na gofry. 

Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut ( czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane. Gofry wyjmujemy i studzimy albo na kratce, albo w pozycji pionowej. Gdy lekko przestygną, posypujemy je cukrem pudrem lub ozdabiamy według uznania. 



.............................................................................................................

Wszystkim, którzy lubią pobawić się w kuchni polecamy przepis na rewelacyjny sernik wg przepisu Siostry Anastazji :)




BISZKOPT CIEMNY
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku
  • do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.

SERNIK
  • 60 dag zmielonego sera
  • białego
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec.

KOKOSOWY
  • 7 białek
  • 15 dag cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku
  • do pieczenia
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka bułki tartej
Białka ubić z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.

MASA ORZECHOWA

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 dag orzechów mielonych
  • 1 1/2 kostki masła
Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy.

PRZEŁOŻENIE CIASTA

Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.

SMACZNEGO !!!
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz