Szybka. Smaczna. Zdrowa
SAŁATKA Z MAKARONEM
CZAS PRZYGOTOWANIA: Ok.
30 min
RODZAJ MAKARONU: PENNE
Składniki:
- makaron
- kukurydza 1 puszka
- ogórek świeży 1 sztuka
- wędlina drobiowa 10 dag
- łyżka majonezu
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować i ostudzić. Wędlinę i ogórka pokroić w
drobną kostkę. Posiekane składniki wrzucić do makaronu. Następnie dodać
odsączoną kukurydzę.
- Wymieszać, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną sałatkę schłodzić w lodówce.
- Wyłożyć do szklanego naczynia, byście mogli z radością oglądać efekt swojej pracy podczas posiłku.
- Wyłożyć do szklanego naczynia, byście mogli z radością oglądać efekt swojej pracy podczas posiłku.
SMACZNEGO !!!
.......................................................
GOFRY lekkie i chrupiące
Przepyszne !!!
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej 450
- 2 szklanki mleka 2%
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 żółtka
- 2 białka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- DODATKOWO
- cukier puder do posypania
- owoce
- bita śmietana
WYKONANIE
Wszystkie składniki ciasta ( oprócz białek) umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładka masę. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten. Rozgrzewamy gofrownicę. Białka ubijamy na sztywna piane w osobnej misce i delikatnie, przy pomocy łyżki, łączymy z ciastem na gofry.
Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut ( czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane. Gofry wyjmujemy i studzimy albo na kratce, albo w pozycji pionowej. Gdy lekko przestygną, posypujemy je cukrem pudrem lub ozdabiamy według uznania.
.............................................................................................................
Wszystkim, którzy lubią pobawić się w kuchni polecamy przepis na rewelacyjny sernik wg przepisu Siostry Anastazji :)
BISZKOPT CIEMNY
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku
- do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki kakao
SERNIK
- 60 dag zmielonego sera
- białego
- 30 dag cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 15 dag margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
KOKOSOWY
- 7 białek
- 15 dag cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku
- do pieczenia
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 łyżka bułki tartej
MASA ORZECHOWA
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 20 dag orzechów mielonych
- 1 1/2 kostki masła
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz